ΔΤ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ

Επίσημη παρουσίαση της ιστορικής παρακαταθήκης «ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ Η μακραίωνη ιστορία του τόπου»        

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για το βιβλίο – παρακαταθήκη «ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ Η μακραίωνη ιστορία του τόπου» η παρουσίαση του οποίου έγινε απόψε (Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου) στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Αν και φθινοπωρινό το σκηνικό της βραδιάς, ο κόσμος έμεινε και παρακολούθησε τους ομιλητές οι οποίοι ανέπτυξαν συνοπτικά το περιεχόμενου του βιβλίου το οποίο ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή με ενδιάμεσες στάσεις τη Βυζαντινή και Ρωμαϊκή Εποχή, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή, τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση.

Καταγράφονται από γεγονότα μέχρι αποτελέσματα έρευνας, αναφορές για τη γεωμορφολογία του εδάφους, τη διοικητική διαίρεση και τη δημιουργία του σημερινού Δήμου. Καταγράφονται επίσης μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν ή άκουσαν περιγραφές και συνήθειες και τις μετέφεραν στους συγγραφείς.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του βιβλίου και τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην ιστορία συγγραφής του.

«Όλες οι μικρές ιστορίες μαζεύτηκαν και έκαναν μια μεγάλη Ιστορία, αυτή του βιβλίου που θα μπει στη βιβλιοθήκη όλων και θα μεταδοθεί στα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε ως Δημοτική Αρχή να μην αναμειχθούμε στη συγγραφή του περιεχομένου του βιβλίου αλλά να καταγραφεί η αντικειμενική αλήθεια μέσα από την έρευνα των συγγραφέων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου, δόθηκε από ένα αντίτυπο που υπογράφει ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς ο οποίος ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής πρωτοστάτησε για την ολοκλήρωση της πολύπλευρης μελέτης, εργασίας, συγγραφής και τελικής εκτύπωσης της πολύτιμης ιστορικής παρακαταθήκης.   

Το βιβλίο προλόγισε η Δρ. Νίκη Τσιρώνη Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ μίλησαν επίσης ο Δρ. Αντώνης Κλάψης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Δρ. Παντελής Σκλιάς Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Κύπρου και Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το λόγο πήραν επίσης οι συγγραφείς Γιώργος Θεοδώρου, Ομότιμος Καθηγητής Παλαιοντολογίας Στρωματογραφίας, Στυλιανός Κατάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, Σοφία Βασιάδη Αρχαιολόγος, Βαγγέλης Νικολόπουλος Αρχαιολόγος, Άννα Μιχοπούλου Φιλόλογος.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Πέππας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου, μέλη του ΔΣ, και άλλοι επίσημοι.