Ανοιχτή πρόκληση

Πρωτοποριακή περιβαλλοντική δράση στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας

Μικρές και ασυνείδητες πράξεις, προκαλούν ένα μεγάλο «έγκλημα». Όπως η απόρριψη ενός αποτσίγαρου. Όσο υπερβολικό και αν ακούγεται, ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου καλεί όλους τους πολίτες στη «σκηνή του εγκλήματος», στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας, όπου θα κηρυχθεί η έναρξη ακόμη μιας πρωτοποριακής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας που θα εφαρμοστεί για τον επόμενο χρόνο στις παραλίες της πόλης μας.  

Σε συνεργασία με την Aegean Rebreath και την υποστήριξη της British American Tobacco, σχεδιάστηκε ένα καινοτόμο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ρύπανσης που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Τα αποτσίγαρα καθώς αποσυντίθενται, απελευθερώνουν ρύπους, συμπεριλαμβανομένων ουσιών όπως νικοτίνη, αρσενικό και μόλυβδο.

Η περιβαλλοντική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιουλίου στις 7.30 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Ραφήνας (αποστέλλουμε πρόσκληση).

Οι βασικές δράσεις του προγράμματος αφορούν:

•           Την πραγματοποίηση εκτεταμένης έρευνας για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τις ποσότητες αποτσίγαρων που απαντώνται σε παραλίες της Ραφήνας, στη βάση της οποίας θα συνταχθεί ειδική αναφορά με προτάσεις προς τους αρμόδιους φορείς.

•           Την τοποθέτηση ειδικών κάδων στην Ραφήνα και σε επιλεγμένα σημεία για τη συλλογή και καταμέτρηση των ποσοτήτων αποτσίγαρων και την αποτροπή της απόρριψης τους στη θάλασσα.

•           Την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω της τοποθέτησης ειδικών πινακίδων ενημέρωσης.

•           Την παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού (documentary & animation film) για την ενημέρωση της τοπικής και όχι μόνο κοινωνίας.

•           Τον συντονισμό δράσεων καθαρισμού ακτών από αποτσίγαρα και καταμέτρηση των συλλεχθέντων υλικών.

Το πρόγραμμα έχει διάρκεια ενός έτους και στοχεύει στη συλλογή πραγματικών δεδομένων σχετικά με την απόρριψη αποτσίγαρων στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ανάπτυξη στοιχειοθετημένων προτάσεων, την αλλαγή καταναλωτικών πρακτικών για  τη βελτίωση της ποιότητας του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος καθώς και την ανάδειξη μετρήσιμων αποτελεσμάτων και ορθών πρακτικών.

Ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου υλοποιεί δράσεις που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για καθαρές θάλασσες και εν γένει τη βελτίωση της συνύπαρξής μας με το περιβάλλον.