ΔΗΜΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ

Ραφήνα

Πρόκειται για έναν ιστορικό δήμο, ο οποίος κατοικήθηκε από τα προϊστορικά χρόνια. Έχουν βρεθεί σε ανασκαφές ορθογώνια σπίτια της προϊστορικής εποχής, καθώς και εγκαταστάσεις κατεργασίας χαλκού. Η Ραφήνα ήταν ένας από τους 100 Δήμους των Αθηνών που όρισε ο Κλεισθένης, με το όνομα «Αραφήν». Αυτό το όνομα το πήρε από τον πρώτο της κυβερνήτη, τον Αραφήνα, ο οποίος ήταν ένας από τους 100 ήρωες της Αττικής. Ανασκαφές στην περιοχή βρήκαν επίσης στοιχεία από την Ρωμαϊκή περίοδο (οικοδομήματα, ρωμαϊκό λουτρό, αγάλματα). Η αρχαία Ραφήνα βρισκόταν πάνω από το λιμάνι. Στη θέση Ασκηταριό (παραλία Μαρίκες) βρέθηκαν οχυρωμένοι οικισμοί της πρώιμης εποχής του Χαλκού.

Η σύγχρονη ιστορία της Ραφήνας αρχίζει το 1923, όταν οι κάτοικοι της Τρίγλιας Βιθυνίας της Μικράς Ασίας, γενέτειρας του Iερομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Αγίου Χρυσοστόμου, στην Ελλάδα, με πλοία του Τριγλιανού εφοπλιστή Φίλιππου Καβουνίδη.

Το ελληνικό κράτος προχωρά σε απαλλοτρίωση του κτήματος Σκουζέ, το οποίο παραχωρείται στους Τριγλιανούς πρόσφυγες. Αποκτώντας καινούργια πατρίδα , οι Τριγλιανοί, που διακρίνονται για τη δυναμική και το πνεύμα τους, οικοδομούν και αναβαθμίζουν μια νέα Ραφήνα. Ορισμένοι οικίσκοι παραχωρούνται σε πρόσφυγες Βουρλιώτες, Καραμανλήδες και άλλους.

Το 1928 συστήνεται η κοινότητα Ραφήνας, με μοναδικό σημαντικό οικισμό τη Διασταύρωση Ραφήνας , που πριν ακόμα από των ερχομό των προσφύγων κατοικείτο από εργάτες λιγνιτωρυχείου (κατά πλειοψηφία Ευβοιώτες). Την επόμενη δεκαετία η Ραφήνα χαρακτηρίζεται για την έντονη ανάπτυξη της παραθεριστικής κίνησης και την αξιοποίηση του λιμανιού. Στα σκοτεινά χρόνια της γερμανικής Κατοχής,  τα ακρωτήρια κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας γέμισαν πολυβολεία, ενώ το ύψωμα στη νότια πλευρά του ρέματος μετατράπηκε από τους Γερμανούς σε οχυρό, όπως μαρτυρεί και η σημερινή του ονομασία.  Παρόλα  αυτά από τη Ραφήνα εκτελούνταν δρομολόγια διαφυγής στρατιωτικών και πολιτικών προσώπων.

Η μεταπολεμική περίοδος βρίσκει τη Ραφήνα σε μια απόλυτα επιτυχημένη προσπάθεια οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που ενισχύεται κυρίως από τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού , σειρά βασικών, λειτουργικών έργων και από την οικοδόμηση κτιρίων. Γρήγορα άρχισαν να οικοδομούνται οι πρώτες παραθεριστικές κατοικίες, προσφέροντας εργασία σε πολλούς  από τους κατοίκους, ενώ λειτούργησαν και τα πρώτα μικρά ξενοδοχεία.  Ο δρόμος Διασταύρωσης  Ραφήνας ασφαλτοστρώθηκε,  έγιναν γεωτρήσεις και τοποθετήθηκαν βρύσες σε πολλές γωνίες του οικισμού, και ιδρύθηκε η Ηλεκτρική  Εταιρεία Ραφήνας των αδελφών Χρυσόγελου και το παγοποιείο.

Το 1994 η Ραφήνα γίνεται Δήμος. Η σημερινή Ραφήνα είναι μια πανέμορφη, παραθαλάσσια, σύγχρονη πόλη, που διατηρεί το χρώμα της και σέβεται την ταυτότητά της, αγαπάει τους κατοίκους της και προσελκύει πλήθος παραθεριστών και επισκεπτών. Σήμερα η Ραφήνα αποτελεί ουσιαστικά προάστιο της Αθήνας, χάρη στην Αττική Οδό που βελτίωσε την πρόσβαση από το κέντρο της πόλης.Πικέρμι

Το Πικέρμι στην αρχαιότητα αποτελούσε τον αττικό Δήμο Τείθρας της Αιγιείδος φυλής που τοποθετείτο στη μεσόγαια χώρα σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση του Κλεισθένους. Σήμερα συνιστά κωμόπολη της Ανατολικής Αττικής, στα περίχωρα των Αθηνών.Η κοινότητα εντοπίζεται στη Βόρεια Μεσογαία, οικοδομημένη στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Πεντελικού Όρους και αναπτύσσεται επί της αρχαίας μαραθώνιας διαδρομής. Τοποθετείται 20 χιλιόμετρα βορειοανατολικά των Αθηνών και 4 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας πόλης της Παλλήνης στη διαδρομή προς τη Ραφήνα.

Το Πικέρμι αποκαλείται συχνά ως η "Ακρόπολις της Παλαιοντολογίας", καθώς έχει τεράστιο πλούτο παλαιοντολογικού ενδιαφέροντος να επιδείξει από τα πρώτα μόλις χρόνια της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους. Σύμφωνα με ανασκαφές αποτελούσε κρησφύγετο της άγριας πανίδας από την καινοζωική περίοδο, ενώ ευρήματα μαρτυρούν το διαρκή εποικισμό του μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα δε μία εκδοχή, οφείλει την ονομασία του στο βυζαντινό άρχοντα Επικέρνη, κτήτορος της Μονής Παντοκράτορος, του οποίου αποτελεί κτήμα κατά τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κατά τη φραγκοκρατία δέχεται αρβανίτες κατοίκους ως τμήμα της Μεσογαίας, ενώ κατά την τουρκοκρατία διαιρείται σε εννέα τσιφλίκια Οθωμανών αρχόντων. Το 1912 εμφανίζεται ως οικισμός των Σπάτων, ενώ από το 1952 το Πικέρμι αναγνωρίζεται ως αυτόνομη κοινότητα της Ανατολικής Αττικής.

Η δημοτική ενότητα αναπτύσσεται σε έκταση 20.882 στρεμμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται οικιστικές, βιομηχανικές, αγροτικές και δασικές ζώνες. Παρά ταύτα, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών του 1995 και του 1998 ο δασικός πλούτος της περιοχής περιορίστηκε κατά πολύ, ενώ ακολούθησαν και κατολισθήσεις στις ορεινές πλαγιές που επλήγησαν μετά και το σεισμό του 1999.

Μέχρι και το 1981 ο πληθυσμός της περιοχής εξελίχθηκε με ομαλούς ρυθμούς, ενώ τη δεκαετία του 1990 και του 2000 ο πληθυσμός υπερτριπλασιάσθηκε.

Στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοχής συγκαταλέγεται η θέα του πεντελικού τοπίου, με τους ανάγλυφους λοφίσκους να αγκαλιάζουν το χωριό και το μεγάλο ρέμα να δροσίζει την πεδιάδα. Το βουκολικό τοπίο με τα ιπποφορβεία και τη βιοποικιλότητα των Μεσογείων, συμπληρώνεται από την καλαίσθητη αρχιτεκτονική των κατοικιών που οικοδομούνται. Το κέντρο αναπτύσσεται γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου όπου εντοπίζεται και το κοινοτικό κατάστημα, ενώ χαρακτηριστικό σημείο εστίασης για τους περαστικούς αποτελεί το εμπορικό κέντρο του Πικερμίου. Η αγορά επεκτείνεται σταδιακά στην ευρύτερη ακτίνα της λεωφόρου Μαραθώνος, που αποτελεί και τον βασικό οδικό άξονα τοπικής διέλευσης, με τη διαμπερή κυκλοφορία να διοχετεύεται στον αυτοκινητόδρομο Σταυρού-Ραφήνας.Δήμαρχος

Ευάγγελος Μπουρνούς

Ο Ευάγγελος Μπουρνούς γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1965 στη Διασταύρωση Ραφήνας, όπου μένει μόνιμα με την οικογένειά του έως σήμερα.

Είναι παντρεμένος με την Αγνή Γκαντώνα και έχουν δυο παιδιά, την Ευφροσύνη και τον Άγγελο.

Ο πατέρας του Αναστάσιος και η μητέρα του Ευφροσύνη είχαν έρθει στην περιοχή το 1963 από τους Καλλιανούς Ευβοίας και την Κάτω Καλλεντίνη Άρτας αντίστοιχα.

Τελειώνοντας τα μαθητικά του χρόνια στα σχολεία της περιοχής, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ως Φυσικός και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Πληροφορικής.

Έως το 1998 δραστηριοποιήθηκε στον επιχειρηματικό κλάδο  αλλά και στον κλάδο της παιδείας  με  προσωπικές επιχειρήσεις και εταιρείες που συμμετείχε  στην μετοχική τους  σύνθεση. 

Το 1999 εντάχθηκε στον δημόσιο τομέα κατόπιν συμμετοχής σε γραπτό διαγωνισμό. Διορίστηκε αρχικά ως προϊστάμενος στην τότε κοινότητα Γραμματικού και μετέπειτα μετατάχθηκε στον τότε δήμο Νέας Μάκρης και νυν καλλικρατικό δήμο Μαραθώνος ως στέλεχος  της τεχνικής του υπηρεσίας, ενώ σήμερα στον ίδιο δήμο προΐσταται του τμήματος Προγραμματισμού-Οργάνωσης και Πληροφορικής.

Στο τμήμα αυτό πέραν των θεμάτων μηχανοργάνωσης διαχειρίζεται, από το 2002, θέματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων, έχοντας αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στον τομέα αυτό.

Η  ενασχόλησή του με τα κοινά του τόπου του κορυφώνεται με τη συμμετοχή του στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1994, όπου αναδείχθηκε στην κορυφή της προτίμησης των συμπολιτών του και μέχρι σήμερα σε όσες εκλογικές αναμετρήσεις έχει συμμετάσχει (1994, 2002, 2006) απολαμβάνει την ίδια αγάπη και εμπιστοσύνη τους.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 συνεργάσθηκε με τον Βασίλη Πιστικίδη και με τον κοινό συνδυασμό «Σύγχρονη Πολιτεία-Νέα Αρχή» κέρδισαν την εμπιστοσύνη των πολιτών.Αντιδήμαρχοι

Παναγιώτης Καλφαντής

Ο Παναγιώτης Καλφάντης είναι αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών.

Αρμοδιότητες:

 • Εποπτείας της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου
 • Παρακολούθηση και Εποπτείας όλων των έργων και εγκαταστάσεων του Δήμου
 • Σχεδιασμού και Εποπτείας Κυκλοφοριακών Ρυθμίσεων, στάθμευσης Οχημάτων και Οδοσήμανσης

Κατά τόπον αρμοδιότητες στη Δ.Ε. Πικερμίου:

 • Λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη Δ.Ε.
 • Παρακολούθηση την εξέλιξη των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στη Δ.Ε.
 • Μεριμνά για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δ.Ε.
 • Υπογράφει με εξουσιοδότηση του Δημάρχου, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά και λοιπά διοικητικά έγγραφα που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δ.Ε.
 • Συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δ.Ε. Πικερμίου και τους Τοπικούς Συμβούλους για την επίλυση των προβλημάτων τους.
 • Υπεύθυνος Ληξιαρχείου της Δ.Ε. ΠικερμίουΑντώνιος Παλπατζής

Ο Αντώνιος Παλπατζής είναι Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Ύδρευσης και Πολιτικής Προστασίας.

 Αρμοδιότητες:

 • Πολιτικής Προστασίας
 • Εποπτείας Υπηρεσιών Πρασίνου και Περιβάλλοντος
 • Εποπτείας Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης Όμβριων
 • Σχεδιασμού και εποπτείας Συντήρησης και Αποκατάστασης Οδοστρωμάτων
 • Σχεδιασμού και εποπτείας Δημοτικής Συγκοινωνίας
 • Εποπτείας και συντήρησης των Παιδικών Χαρών του Δήμου
 • Διαχείριση Δημοτικής ΑποθήκηςΣάββας Αραπκιλής

Ο Σάββας Αραπκιλής είναι Αντιδήμαρχος Ηλεκτροφωτισμού και Γραφείου Κίνησης

Αρμοδιότητες:

 • Εποπτείας Υπηρεσιών Δημοτικού Φωτισμού
 • Συντήρησης, Επισκευής και εξοπλισμού των οχημάτων του Δήμου
 • Εποπτείας της Υγιεινής και της Ασφάλειας των εργαζόμενων του Δήμου
 • Εποπτεία του Γραφείου Κίνησης των οχημάτων του Δήμου
 • Εποπτεία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
 • Υπεύθυνος για τη συγκρότηση συνεργείων αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκώνΓεώργιος Χαχολάκης

Ο  Γεώργιος Χαχολάκης είναι Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υποθέσεων, Παιδείας και Ηλ. Διακυβέρνησης

Αρμοδιότητες:

 • Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου
 • Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και Προγραμμάτων ΕΕ
 • Εποπτείας Πολιτιστικών και Αθλητικών θεμάτων
 • Εποπτείας και Καλής Λειτουργίας των Νομικών Προσώπων και Επιτροπών του Δήμου
 • Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
 • Προστασίας και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
 • Παιδείας και Δια Βίου Εκπαίδευσης
 • Εποπτείας Θεμάτων Νέας Γενιάς
 • Σχεδιασμού και Λειτουργίας του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου
 • Υπεύθυνος Ληξιαρχείου Δ.Ε. ΡαφήναςΔήμητρα Τσεβά

Η Δήμητρα Τσεβά είναι Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπεύθυνη για το δημοτικό κυνοκομείο.

Αρμοδιότητες:

 • Εποπτείας Υπηρεσιών Καθαριότητας οικιακών, βλαστικών και ογκωδών απορριμμάτων
 • Σχεδιασμού και Εποπτείας Προγραμμάτων Ανακύκλωσης
 • Εποπτείας λειτουργίας Λαϊκών Αγορών & άσκησης Υπαίθριων Εμπορικών δραστηριοτήτων και Εμποροπανηγύρεων
 • Εποπτείας του Δημοτικού Κυνοκομείου και των αδέσποτων ζώων
 • Εποπτείας Δημοτικών Κοιμητηρίων
 • Εποπτείας των Θεμάτων Ισότητας των ΦύλωνΓενικός Γραμματέας

Γενικός Γραμματέας

Ο γενικός γραμματέας του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου έχει τις εξής αρμοδιότητες:

 • Παρέχει οδηγίες, δίνει κατευθύνσεις και γενικότερα συντονίζει τις Υπηρεσίες του Δήμου κατά την άσκηση του έργου τους.
 • Προβαίνει στην μελέτη και εισήγηση μέτρων για την βελτίωση και προαγωγή των λειτουργιών του Δήμου
 • Μεριμνά για την επεξεργασία από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των θεμάτων που είναι προς συζήτηση ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ή έχουν ήδη συζητηθεί σε αυτά, καθώς και να τα υποστηρίζει ενώπιον των ανωτέρω οργάνων, εφόσον κρίνεται απαραίτητο από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 • Παρακολουθεί τη διαδικασία εφαρμογής των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής ή της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου.
 • Μεριμνά για την έγκαιρη ετοιμασία των περιοδικών απολογισμών δράσης του Δήμου σύμφωνα με τα αντίστοιχα προγράμματα ή τις συγκεκριμένες αποφάσεις και ενημερώνει σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή.
 • Μεριμνά για τη συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικής δράσης των Υπηρεσιών του Δήμου, την προσαρμογή της λειτουργίας τους στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τη βελτίωση της απόδοσης του στελεχιακού δυναμικού και των τεχνικών μέσων του Δήμου.
 • Οργανώνει κάθε νέα Υπηρεσία που δημιουργείται στο Δήμο.
 • Ειδικότερα εκτελεί τις αρμοδιότητες με τις οποίες εξουσιοδοτείται από τον Δήμαρχο με απόφασή του.
 • Υπογράφει τις αποφάσεις χορήγησης αδειών με ή χωρίς αποδοχές και μετακίνησης εκτός έδρας στο εσωτερικό και εξωτερικό των υπαλλήλων του Δήμου.
 • Ο Γενικός Γραμματέας προΐσταται όλου του προσωπικού του Δήμου και ασκεί ανώτατη εποπτεία και έλεγχο σε όλες τις δημοτικές Υπηρεσίες. Εκτελεί τις αρμοδιότητες που του εκχωρεί ο Δήμαρχος με απόφασή του.

 

Ο Βασίλειος Αθ. Πιστικίδης γεννήθηκε στη Ραφήνα το 1957, με Μικρασιατική καταγωγή από την Τρίγλια Βιθυνίας. Είναι παντρεμένος με τη Ζωή Βαρελά και έχει ένα γιο.

Φοίτησε στο 1ο Δημοτικό της Ραφήνας και στο εξατάξιο Γυμνάσιο της Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών. Συνέχισε και ολοκλήρωσε με επιτυχία τις σπουδές του στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας στο Πυροβολικό, ξεκίνησε να εργάζεται ως μαθηματικός φροντιστής. Επάγγελμα που ασκεί μέχρι σήμερα. Ομιλεί Αγγλικά. 

Υπηρετεί για χρόνια τα κοινά, μέσα από Διοικητικά Συμβούλια Φορέων και Οργανώσεων. Συμμετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 1994 και εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας.

Το 1998 και το 2002, ήταν υποψήφιος Νομαρχιακός Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής. Το 2006 και το 2010, εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας και Ραφήνας-Πικερμίου αντίστοιχα.

Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Ραφήνας και Αναπληρωτής Δημάρχου τη διετία 2009-2010 και Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου την τετραετία 1995-1998.

Είναι επίτιμος δημότης του Δήμου Σπετσών (1975) και του Δήμου Πατρέων (2010).

 

 

Στις δημοτικές εκλογές του 2014, εκλέχθηκε Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.Δημοτικό Συμβούλιο

Δημοτικό Συμβούλιο

To Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα “Καλλικράτης), αποτελείται σήμερα από 27 Δημοτικούς Συμβούλους που εκλέγονται κάθε 5 χρόνια. Από αυτούς 17 ανήκουν στην πλειοψηφήσασα παράταξη (δηλαδή στην παράταξη που επικράτησε στις εκλογές), επικεφαλής της οποίας είναι ο Δήμαρχος. Οι υπόλοιποι 10 ανήκουν στους μειοψηφήσαντες συνδυασμούς. Επικεφαλής του κάθε μειοψηφήσαντα συνδυασμού είναι ο σύμβουλος που ήταν υποψήφιος Δήμαρχος.

Σύνθεση

 • Πρόεδρος: Κωνσταντίνος Μώρος
 • Αντιπρόεδρος: Δαμιανός Φαφούτης
 • Γραμματέας: Γεράσιμος Βουδούρης

Μέλη

 • Σάββας Αραπκιλής
 • Χρύσα Βλαχάκη
 • Παναγιώτης Καλφαντής
 • Γεώργιος Κοκκόλης
 • Μαρία Μάρκου-Ρούσσου
 • Ηλίας Μικρόπουλος
 • Δημήτριος Μισοκοίλης
 • Αντώνιος Παλπατζής
 • Κωνσταντίνος Παπαθανασίου
 • Κωνσταντίνος Παροικάκης
 • Μύρων Τσαγκαράκης
 • Δήμητρα Τσεβά-Μήλα
 • Μαρία Τσέρμου
 • Γεώργιος Χαχολάκης  

 

 • Αθανάσιος Αδαμόπουλος
 • Σωτηρία (Σίσσυ) Κατσούδα
 • Καλλιόπη (Πόπη) Στέφου
 • Κωνσταντίνος Ξηντάρας  
 • Γεώργιος Χριστόπουλος
 • Γεώργιος Γιάννακας 
 • Ανδρέας Βασιλόπουλος
 • Χρήστος Τσαλαπατάνης 
 • Χαράλαμπος Ζαφειρόπουλος
 • Αμαλία ΤόκαΤοπικά Συμβούλια
Ραφήνα

Τοπικό Συμβούλιο Ραφήνας

 • Πρόεδρος: Ηρώ Πούλη

Μέλη

 • Φωτεινή Λάμπρου 
 • Πλάτων Θωμάς 
 • Βάιος Γερεντές,
 • Κυριάκος Κοτσολάκος 
 • Απόστολος Μήλιας 
 • Δημήτριος Λυμπερόπουλος
 • Σταματία Σκουλαρίκη
 • Ιωάννης Πρέντζας
 • Γιώργος Γκούστης
 • Μαρία ΓλέζουΠικέρμι

Τοπικό Συμβούλιο Πικερμίου

 • Πρόεδρος: Αριστείδης Μπουράνης

Μέλη

 • Φίλιππος Αναστασίου
 • Άγγελος Χοβαρδάς
 • Αγγελική Ξηντάρα
 • Κλαίρη ΛιάβαΕπιτροπή Ποιότητας Ζωής

Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

 • Πρόεδρος: Παναγιώτης Καλφαντής

Μέλη

 • Δημήτρης Μισοκοίλης
 • Καλλιόπη Στέφου
 • Δήμητρα Τσεβά
 • Μύρων Τσαγκαράκης
 • Κωνσταντίνος Ξηντάρας
 • Αντώνιος Παλπατζής

Αναπληρωματικά μέλη

 • Μαρία Τσέρμου
 • Σάββας Αραπκιλής
 • Γεώργιος Χαχολάκης
 • Δαμιανός Φαφούτης
 • Αθανάσιος ΑδαμόπουλοςΟικονομική Επιτροπή

Οικονομική Επιτροπή

 • Πρόεδρος: Ευάγγελος Μπουρνούς

Μέλη

 • Κωνσταντίνος Παροικάκης
 • Γεώργιος Κοκκόλης
 • Γεώργιος Χαχολάκης
 • Σάββας Αραπκιλής
 • Δαμιανός Φαφούτης
 • Σίσυ Κατσούδα

Αναπληρωματικά μέλη

 • Δήμητρα Τσεβά-Μήλα
 • Κωνσταντίνος Παπαθανασίου
 • Αντώνιος Παλπατζής
 • Αθανάσιος Αδαμόπουλος
 • Κωνσταντίνος ΞηντάραςΥπηρεσίες
Δημοτικοί Φορείς
ΔΟΠΑΠ
ΔΟΠΑΠ

Ο ΔΟΠΑΠ είναι ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι η οργάνωση και η λειτουργία των υπηρεσιών πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων.

 

Σύνθεση

 • Πρόεδρος: Σπυρίδων Λουκάτος
 • Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Μισοκοίλης

Μέλη

 • Μύρων Τσαγκαράκης
 • Δημήτριος Μισοκοίλης
 • Ηλίας Μικρόπουλος
 • Μαρία Τσέρμου
 • Δαμιανός Φαφούτης
 • Σωτηρία (Σίσσυ) Κατσούδα
 • Καλλιόπη Στέφου
 • Βασίλης Σπαντούρος (εργαζόμενος)
 • Πέτρος Δερουγγέρης (πολίτης)

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΔΟΠΑΠ

 Φίλιππος Καβουνίδης

Φίλιππος Καβουνίδης

«Φίλιππος Καβουνίδης» είναι ο διακριτικός τίτλος για το ΝΠΔΔ του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, το οποίο αφορά στην Κοινωνική Μέριμνα και την Προσχολική Αγωγή. Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι η οργάνωση και η λειτουργία των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ καθώς και η εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων.

 

Σύνθεση

 • Πρόεδρος: Μαρία Μάρκου Ρούσση
 • Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Παροικάκης
 • Διευθύντρια: Ευγενία Καπριγιάννη

Μέλη

 • Γεώργιος Κοκκόλης
 • Κωνσταντίνος Παπαθανασίου
 • Σωτηρία (Σίσσυ) Κατσούδα
 • Καλλιόπη (Πόπη) Στέφου
 • Γεράσιμος Βουδούρης
 • Άννα Δημητροπούλου
 • ΜουστακιάδηςΣυμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης

Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης αποτελεί έναν νέο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος προβλέπεται από το Πρόγραμμα «Καλλικράτης».

Ο θεσμός λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή, με στόχο

 • την υποδοχή καταγγελιών άμεσα θιγόμενων πολιτών κι επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών προσώπων του και των επιχειρήσεών του και την διαμεσολάβηση για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων, απαντώντας εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα (30) ημερών στους ενδιαφερόμενους,
 • την διατύπωση προτάσεων βελτίωσης της δημοτικής διοίκησης και των σχέσεών της με το κοινό, τόσο στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης του Συμπαραστάτη, όσο και επ' ευκαιρία σημαντικών προβλημάτων κακοδιοίκησης που ο ίδιος ο Συμπαραστάτης εντοπίζει. Οι ειδικές προτάσεις του συμπαραστάτη υποβάλλονται στον Δήμαρχο και κοινοποιούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, ενώ αναρτώνται υποχρεωτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου, με φροντίδα των δημοτικών υπηρεσιών.

Πρώτος Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου εκλεχθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 30.9.2014 με πλειοψηφία 2/3 του συνόλου των μελών του, ο Αντώνιος Παυλίδης.

 Τηλέφωνα επικοινωνίας:

 • Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης κ. Αντώνιος Παυλίδης: 6946799824
 • Γραφείο Συμπαραστάτη (κ. Ειρήνη Πολίτου): 2294321065

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο Εγχειρίδιο του Συμπαραστάτη, το οποίο συντάχθηκε από τον πρώτο Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων κ. Βασίλειο Σωτηρόπουλο.