← Επιστροφή στην Αρχική Σελίδα


Έκθεση Παλαιοντολογικών ευρημάτων στο Πικέρμι

Η έκθεση στεγάζεται στην παλιά κοινότητα Πικερμίου και αποτελεί το αποτέλεσμα πολυετούς συνεργασίας του καθηγητού Γεωργίου Θεοδώρου, διευθυντού του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την Κοινότητα Πικερμίου, τη Νομαρχία Αθηνών και τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου.

Η ανάδειξη των σημαντικών παλαιοντολογικών ευρημάτων που άρχισαν να ανακαλύπτονται από το 1838 και συνετάραξαν τις γεωεπιστήμες παγκοσμίως και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της έκθεσης, με κείμενα, χάρτες, φωτογραφίες των ανασκαφών και αναπαραστάσεις των ζώων στο φυσικό μέγεθος, συμβάλλουν στην κατανόηση του παλαιοπεριβάλλοντος, αλλά και στην ανάγκη προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς.

Γιγαντιαία δεινοθήρια, μαχαιρόδοντες και άλλα αιλουροειδή, πικερμικές ύαινες, ιππάρια, γαζέλες, αντιλόπες, ρινόκεροι, χοίροι, ελάφια, καμηλοπαρδάλεις, γιγαντιαίες και μικρόσωμες χελώνες, πτηνά όπως φασιανοί και στρουθοκάμηλοι, είναι μερικά από τα απολιθωμένα ζώα, των οποίων οστά, κρανία, γνάθοι, δόντια κ.ά., έχουν βρεθεί στη Γη του Πικερμίου.

Το υλικό που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι πρωτότυπο, ενώ εκτίθενται και ορισμένα εκμαγεία που είχαν κατασκευαστεί από το ΤΕΙ Αθηνών. Πρόκειται για την “Πικερμική πανίδα”, όπως την ονομάζουν οι Παλαιοντολόγοι, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν έχει βρεθεί. Πάνω από 50 είδη ζώων ζούσαν στο Πικέρμι, στο ανώτερο Μειόκαινο, εκείνη την εποχή δηλαδή που υπήρχε μια ανοικτή έκταση με δένδρα, θάμνους και λίμνες που θύμιζε πολύ σημερινό Αφρικανικό τοπίο.

Εκτός από τα απολιθώματα σπονδυλοζώων της Πικερμικής πανίδας, στην έκθεση παρουσιάζονται ενδεικτικά, απολιθώματα οργανισμών που έζησαν στον Ελλαδικό χώρο τα τελευταία 500 εκατομμύρια χρόνια, τα οποία μας δίνουν πληροφορίες για σημαντικές κλιματικές αλλαγές καθώς και επαναλαμβανόμενες μεταβολές της στάθμης της θάλασσας. Ακόμη παρουσιάζονται πετρώματα και ορυκτά της Αττικής, δίνοντας στον επισκέπτη στοιχεία για το ευρύτερο γεωλογικό πλαίσιο της περιοχής.

Τέλος, παρουσιάζονται θέματα που αφορούν στη βιοποικιλότητα, στην προστασία και στην ανάδειξη του περιβάλλοντος της περιοχής. Η δημιουργία της έκθεσης συνδέθηκε με το έτος Βιοποικιλότητας 2010 και συμπίπτει με τα 40 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.

Η έκθεση αποτελεί ένα ταξίδι στο γεωλογικό χρόνο με μάρτυρες τα απολιθώματα.

Ο Δήμος Ραφήνας - Πικερμίου χρηματοδοτεί συστηματικά από το 2015 νέες ανασκαφές σε συνεργασία με τον καθηγητή Γιώργο Θεοδώρου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ τα νέα ευρήματα πλέον φυλάσσονται σε χώρους ιδιοκτησίας του Δήμου, με στόχο την ένταξή τους στο σχεδιαζόμενο γεωπάρκο.

 

Η Είσοδος είναι Ελεύθερη